Tekstjes/attentie voor ouders overleden baby

Ik weet niet goed wat ik moet schrijven…

“Als men verneemt dat een vriend of bekende wordt getroffen door het verlies van een dierbaar iemand, wil men op de een of andere manier helpen. De wens om zijn deelneming uit te drukken is één van de vormen van hulp. Velen weten echter niet goed hoe dit te doen. Dat is te begrijpen. Men heeft dit nergens geleerd. 
Als men iets wil schrijven, grijpt men nogal eens naar de voorgedrukte kaartjes met formules als ‘Met innige deelneming’. Dit spreekt mensen weinig aan, omdat het niet zo authentiek overkomt. Er zijn in de handel ook wel kaartjes te koop met zeer stemmige bezinningsteksten, of met mooie afbeeldingen die troost kunnen inhouden. Mensen worden echter het meest aangegrepen door een persoonlijke verwoording. Een brief of een kaartje schrijven om deelneming te betuigen in persoonlijke verwoordingen is echter een van de moeilijkste opdrachten. Hoe brengt men zijn boodschap van troost en medeleven over op papier? Het geschreven woord betekent vaak grote troost voor mensen in verdriet. Deelnemingsbrieven worden vaak gekoesterd en jarenlang bewaard.”
(uit: “Helpen bij verlies en verdriet, een gids voor het gezin en de hulpverlener” – Manu Keirse)

Die eerste weken was het geluid van een kaartje in onze brievenbus soms de reden om ‘s ochtends op te staan. Wij hebben elk kaartje met veel dankbaarheid gelezen en hebben alle kaartjes die we ontvingen heel erg gewaardeerd. Ook nu nog nemen we af en toe opnieuw enkele kaartjes vast om te herlezen. Het deed en blijft ook deugd doen om Nolans naam te zien staan op papier. Nolan kreeg ook enkele kaartjes en briefjes en ook dit waarderen we enorm.
Met een kaartje sturen kan je dus volgens ons absoluut niets mis doen!
Het is ook fijn om een aantal weken of maanden na het overlijden opnieuw een kaartje te sturen naar de ouders. Op dat moment is het fijn te voelen en te ervaren dat hun kindje niet wordt vergeten.

Wij hebben zelf veel gehad aan persoonlijk geschreven kaartjes, maar ook aan kaartjes met soms maar enkele woorden op zoals “Hier zijn geen woorden voor”, “Niemand zou dit mogen meemaken”, “We kunnen ons niet voorstellen hoe jullie jullie nu voelen”, “Soms is er zoveel wat we voelen, maar zo weinig wat we kunnen zeggen”, “We waren blij met jullie, nu delen we het verdriet…”, “zelfs duizenden woorden kunnen jullie verdriet niet wegnemen” of “konden we maar een klein beetje van jullie verdriet mee dragen”.

We kregen ook kaarten met een voorbedrukte tekst of kaartjes waarop een mooi uitgekozen tekst of spreuk vermeld stond. Er zijn teksten voorhanden die zo mooi herkenbaar zijn, dat ze voor ons een meerwaarde betekenden.

Van mijn collega’s kreeg ik een ontroerend en liefdevol sterrenboekje: elke collega nam de moeite om een ster te vullen met een passende tekening, een tekstje… Alle sterren werden gelamineerd en uitgeknipt en via een sleutelhangerringetje verbonden. Dit sterrenbundeltje ligt nog steeds in Nolans hoekje en wordt nog af en toe vastgepakt en doorbladerd.

Wil je graag meer geven dan enkel een kaartje? Enkele ideetjes: beeldje van Willow Tree, boekjes van troost, kleine geschenkboekjes, troostgeschenkjes, herinneringsdoos, naamengeltje, gepersonaliseerde kaarsenhouder of kaars met foto, gepersonaliseerd boekje (Engels), boeketje aan huis laten leveren… Er zijn ook boeken met woorden van troost die je als cadeau kan geven. Ook op de site van Het Kado-MomentDe Zonnevogel en Vlinderkusje zijn mooie attenties voor heel veel gelegenheden te vinden. Je kan ook een digitaal kaarsje branden en de link hiervan doormailen naar de ouders.
Via Lou’k up kan je mooie en niet-traditionele kaartjes bestellen om te versturen (met teksten zoals ‘Altijd welkom’, ‘Morgen wacht’, ‘Voorzichtig vooruit’ …) of kan je een pin van een veertje (rouwsymbool) kopen.

Wij hebben alle attenties voor onze grote schat heel erg geapprecieerd. We hebben weinig herinneringen en elk cadeautje voor hem maakt zijn verhaal hier op aarde iets groter. Een attentie is voor ons ook een bevestiging van het feit dat we mama en papa zijn geworden, het is een vorm van erkenning. Het voelt goed dat ook anderen onze Nolan iets gaven, dat Nolan net zoals andere kindjes zijn plaatsje bij ons en bij anderen heeft. Het doet deugd om knuffels, attenties, kaartjes en spulletjes van anderen in zijn hoekjes en bij zijn grafje te zien staan. Vermeld ook zeker de naam van het kindje. De keuze van de naam is één van de belangrijke beslissingen die we als ouder nog konden nemen voor onze kindjes.
Het doet ook deugd om te zien dat Nolan bij mensen in onze omgeving een plaatsje heeft, soms zelfs met een kaarsje erbij. We vonden het ontzettend lief dat sommige mensen hier een foto van doorstuurden.

Vergeet ten slotte de sterrenverjaardag van het kindje niet (je kan altijd zijn/haar naam op je kalender schrijven: ons hart maakt een sprongetje als we zien dat Nolans naam op de verjaardagskalender op de wc hangt!). Wij waren een jaar en twee jaar na Nolans overlijden heel erg blij dat er meerdere mensen nog aan onze jongen dachten en deze belangrijke dag niet vergeten waren.

Hieronder een aantal teksten die wij zelf geapprecieerd hebben op kaartjes die we ontvingen na Nolans overlijden (naast de persoonlijke teksten, die voor ons te persoonlijk zijn om op internet te zetten).

Een jong leven
verliet veel te snel deze aarde
een kleine ziel,
van onschatbare waarde

—  ♥  —
Tijd heelt geen wonden,
tijd leert je leven
met verdriet
en wachten,
zeer geduldig
tot je weer schoonheid ziet
en tot de tederste herinneringen
zo diep vertakt zijn
in je ziel
dat ze die zere plekken
zullen overgroeien.
(Kris Gelaude)

—  ♥  —
Het is bijna ondraaglijk
wanneer zoveel verwachting
zo plotseling omslaat
in zoveel verdriet

—  ♥  —
Geen woord drukt uit de droefheid
en niets geeft weer de pijn
aan alles wat jullie wensten
en dat niet zo mocht zijn.

Toch heeft … (naam baby’tje) tere leven
ons in het diepst geraakt
… (naam baby’tje) blijft voor altijd jullie zoontje/dochtertje
… (naam baby’tje) heeft jullie mama en papa gemaakt.

—  ♥  —
De nacht kan niet zo donker zijn
of er is ergens een kleine ster
De woestijn kan niet zo troosteloos zijn
of er is ergens een oase dichtbij of ver
Er zijn bloemen
die zelfs in de winter niet verdwijnen
En vroeg of laat zal er in het donker
weer een lichtje voor jullie schijnen

—  ♥  —
Het ligt niet in de lengte
of zwaarte van tijd
of iets je lief en dierbaar is

Het ligt in de diepte
van het verlangen
in de liefde waarmee je liefhebt

In de liefde ligt het verdriet
als je verliest

En je huilt omdat
in je tranen je liefde ligt
(Marinus van den Berg)

—  ♥  —
Je hoeft niet zo sterk te zijn
om iets vast te houden,
maar je moet heel sterk zijn
om iets los te laten.

—  ♥  —
Wat je in je hart bewaart, raak je nooit kwijt…

Op feestdagen zoals Kerstmis en Nieuwjaar missen we ons kleine schat extra hard. Het doet deugd als mensen even de tijd nemen en een persoonlijke wens op hun kerst- of nieuwjaarskaart zetten. Wij vinden het fijn als Nolans naam op de enveloppe staat, als ons kaartje is gericht aan Dimi, Sanne, Nolan* en Thorin.
Een absolute aanrader zijn de troostkerstkaarten van Martin Gijzemijter. Ik had graag de feestperiode na Nolan zo’n kaartje ontvangen.